Solivarskí študenti získali viaceré prvenstvá v európskych súťažiach

09.10.2012 Prešov

Aj na Slovensku máme súkromné školy, ktorých žiaci vzorne reprezentujú svoje mesto, kraj, zriaďovateľa, svoju krajinu, sú niečím výnimočné. Školy, v ktorých učiteľom na deťoch záleží, kde úspech žiakov korunujú ich výsledky a medzinárodné úspechy. Reč je o žiakoch a učiteľoch Súkromnej základnej školy a Súkromného gymnázia v Prešove na Solivarskej ulici, ktorých zakladateľkou je PhDr. Adriána Šindleryová, PhD. a ich súčasným zriaďovateľom je Európska vzdelávacia agentúra, n. o.

Za posledné desaťročie si žiaci oboch škôl viackrát dokázali obhájiť európske prvenstvo. Po prvý krát to bolo v roku 2003 za prezentáciu svojej krajiny na Euro Kids Camp vo Viedni pod vedením p. Mgr. Richarda Fecha. O rok neskôr v španielskom Mataró pri Barcelone obhájili svoje prvenstvo po druhý krát. Rovnako úspešní boli aj žiaci na medzinárodnom podujatí Euro Teens vo Viedni v roku 2005, kde pod vedením Mgr. Durkajovej v silnej konkurencii 30 delegácií z 25 európskych krajín za svoje vedomosti a kreatívnosť v prezentovaní predstáv o budúcej Európe domov priniesli to najvyššie ocenenie – 1. miesto v Európe a pozvanie do španielskeho Mataró. O rok neskôr, v rakúskom Linzi, európsky komisár a rakúska ministerka školstva odovzdali gymnazistom z Prešova cenu za 1. miesto v európskej súťaži e-Twinning pod vedením Mgr. Vinjarovej. Po nich nasledovali ceny z írskeho Dublinu, Viedne a gréckeho mesta Solúň.
Je sa čím pochváliť aj v národnych súťažiach - okrem mnohých iných ocenení sú právom hrdí na 1. miesto Anky Dušenkovej v celoslovenskej súťaži "Speaker's Corner" v Žiline v roku 2012. Teší ich 1. miesto Michala Dudiča v krajskom kole Olympiády v anglickom jazyku (kategória 2C1) a jeho 2. miesto v celoslovenskom kole ako aj úspech Jakuba Vozárika, ktorý pre školu získal 1. miesto v krajskom kole Olympiády v anglickom jazyku (kategória 2C2) a 6. miesto v celoslovenskom kole Olympiády v anglickom jazyku (kategória 2C2). Výborné 4. miesto v celoslovenskej súťaži v písaní esejí English Essay Competition 2010 (kategória „anglofónni“) pre školu získal Samuel Sejk.
Žiaci oboch škôl zviditeľňovali svoje školy a mesto aj v športových súťažiach, svedčia o tom vynikajúce dlhoročné výsledky a umiestnenia Lenky Kriškovej a Richarda Pouša vo viacerých atletických disciplínach na najvyšších priečkach, Daniely Petrigáčovej v šachových národných a medzinárodných turnajoch, Alexandry Sabolovej v majstrovstvách Slovenska a Európy v spoločenskom tanci, či Alice Kovaľovej v Tekwonde, reprezentácia Paľa Hajduka v hokeji a menovať by sme mohli ďalších reprezentantov. Ale nie sú to len prvenstvá v európskych a národných súťažiach, čo priťahuje pozornosť verejnosti a robí tieto školy výnimočnými. Sú to najmä dlhodobé vynikajúce výsledky žiakov oboch škôl, vysoká profesionalita učiteľov, ich ľudskosť, tvorivosť kreatívnosť a individuálny prístup ku každému žiakovi, rodinná a srdečná atmosféra. V rámci Monitoru 9 dosiahla v minulom školskom roku Súkromná základná škola najlepšie výsledky v rámci mesta Prešov a bola hodnotená ako 2. v poradí v Prešovskom kraji. Súkromné gymnázium získalo v externom hodnotení maturitnej skúšky 1. miesto v anglickom jazyku na Slovensku a dlhodobo sa radí k školám s výbornými výsledkami aj v matematike, slovenskom jazyku a v ostatných predmetoch. Nový model bilingválneho vzdelávania postavený na záujme žiaka a voliteľnosti predmetov už v posledných dvoch rokoch štúdia, ktorý táto škola experimentálne overuje, už priniesol prvé ovocie v podobe vynikajúcich výsledkov a spokojnosti žiakov. Aj napriek charakteru bilingválnej školy sa okrem výučby angličtiny, španielčiny a ďalších cudzích jazykov, spoločenskovedných predmetov dôraz kladie aj na prírodovedné predmety. Tie sú v prevažnej miere vyučované v anglickom jazyku. Väčšina absolventov gymnázia študuje na zahraničných univerzitách v USA, Dánsku, Austrálii, Írsku, Veľkej Británii, Nemecku, Holandsku, Číne ale aj v Českej republike, alebo už svoje štúdium pred časom ukončili a pôsobia v rôznych významných pozíciách na Slovensku aj v zahraničí.
 

Vyberte región